«

»

feb 10

Wintersporters lang niet altijd goed verzekerd

Als de skivakantie te hard bergafwaarts gaat, is een goede verzekering hard nodig. Wintersporters doen er verstandig aan om hun polis vooraf te checken. Anders kunnen de kosten hoog oplopen.

Niet gedekt
Een reisverzekering dekt lang niet altijd de risico’s van een wintersportvakantie. Ook een wintersportdekking is niet in alle gevallen toereikend om medische kosten en de ski-uitrusting te vergoeden, blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl.

Bewust van gevolgen
De voorjaarsvakantie staat voor de deur. Veel Nederlanders zoeken deze maand de sneeuw op. “Wintersporters zouden zich wat meer bewust kunnen zijn van wat de gevolgen zijn als je het niet goed geregeld hebt”, zegt Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV). “Mensen komen daar pas achter als er iets misgaat. We proberen wintersporters daar wel over te informeren: neem in de voorbereiding van de vakantie ook de verzekeringen mee.” Een goede voorbereiding van de wintersportvakantie gaat over 4 dingen, legt Romani uit. “De fysieke voorbereiding: ben je fit en heb je getraind? Is je materiaal in orde, past het nog, is het niet verouderd? Het vervoer: heeft de auto een beurt gehad? Rij je op winterbanden? En als het dan mis mocht gaan: heb je je goed verzekerd?”

Medische kosten
Ook gaan mensen er vaak vanuit dat hun zorgverzekering voldoende zekerheid biedt. De basiszorgverzekering vergoedt wel de kosten voor spoedeisende hulp. “Maar veel Nederlandse zorgpolissen keren dan slechts uit op basis van de in Nederland geldende tarieven”, zegt Niels Rutgers, senior-marketeer Verzekeren bij ING. “Als je in landen als Zwitserland en Oostenrijk in een kliniek belandt, kan de rekening flink oplopen. Wintersporters kunnen dan blijven zitten met een groot restbedrag dat ze zelf moeten bijbetalen. Een goede reisverzekering met wintersportdekking is dan heel belangrijk, ook voor hulpverlening en extra reis- en verblijfskosten.”

Helikopter
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wie met een helikopter van een berg afgehaald moet worden, kan tegen hoge kosten aanlopen. Romani: “De kosten voor zo’n vlucht worden per minuut berekend. In Frankrijk vliegt de politie. Daar is het gratis. Maar in landen als Oostenrijk en Zwitserland kan de rekening snel oplopen.” Een vlucht met een helikopter naar een ziekenhuis kost al gauw tussen de 3.000 en 6.000 euro.

Dure spullen
De trend is ook dat wintersporters met duurdere spullen op reis gaan, stelt Romani. “Mensen hebben mobiele telefoons en camera’s bij zich, en dure helmen.” Ook de ski-uitrusting valt niet altijd vanzelfsprekend onder de dekking van de reisverzekering. Rutgers adviseert om niet te beknibbelen op de wintersportdekking. De kosten voor vervanging van een ski-uitrusting, het verlies van een skipas of het missen van skilessen kunnen snel oplopen. “Dat risico kun je goed afdekken. ING biedt bij een kortlopende reisverzekering al wintersportdekking vanaf 1 euro per persoon per dag.”

Chinese vaas
Omgekeerd adviseert Rutgers om geen dief van de eigen portemonnee te zijn. “Verzeker je alleen voor zaken die echt nodig zijn. Als je nooit op wintersport gaat of je gaat niet meer dan één keer per jaar op vakantie, dan is een doorlopende reisverzekering niet nodig. Het is sowieso goed om geregeld te checken hoe de verzekeringen ervoor staan. Ik heb zelf twee kleine kinderen. We zullen ooit wel met het hele gezin op wintersportvakantie gaan. Daarom heb ik nu nog geen wintersportdekking gekozen. Maar een aansprakelijkheidsverzekering moet ik juist nu al goed geregeld hebben, voor het geval mijn kinderen ergens een kostbare Chinese vaas omgooien.”

Tips voor de wintersport

  • Lees voordat u een reisverzekering afsluit de voorwaarden goed door. Zo voorkomt u dat u voor verrassingen komt te staan;
  • Maak een lijstje met de dekkingen die u moet controleren: wintersportdekking, uitrusting, medische kosten en eventuele kosten voor redding of repatriëring;
  • Controleer periodiek uw verzekeringen: zijn ze nog bij de tijd? Komen de dekkingen nog overeen met uw huidige situatie?

Bron: Eufir, ING

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *