«

»

jan 30

Een derde automobilisten heeft autoschade door winters weer

Winterweer heeft ook Nederland bereikt.

Bijna de helft van de automobilisten neemt onder winterse omstandigheden geen risico’s en laat de auto staan. Van de automobilisten die wel de weg op durven, geeft 87 procent aan met spanning achter het stuur te kruipen als slechter weer zich meldt. Een terechte spanning, want 34 procent van de automobilisten heeft weleens schade gereden door winters weer. Dit blijkt uit onderzoek van ANWB Autoverzekering in samenwerking met Multiscope*.

De top vijf winterschades:

  • Eenzijdige aanrijding, bijvoorbeeld tegen een paaltje (16 procent)
  • Parkeerschade (9 procent)
  • Botsing met een andere auto (8 procent)
  • Kop-en-staart botsing (5 procent)
  • Ruitschade (5 procent)

Vervelende weersomstandigheden
Wanneer overkomt autorijders deze winterse schade dan? Bovenaan staat rijden met gladheid (62 procent), op ruime afstand gevolgd door sneeuwval (14 procent), regenval (11 procent), rijden in het donker (9 procent) en laagstaande zon (8 procent).

Mannen ‘zelfverzekerde schaderijders’
Zweethandjes achter het stuur in de winter hebben vrouwen iets vaker dan mannen (93 tegenover 81 procent). Maar aan de andere kant zorgt die extra dosis zelfvertrouwen er niet voor dat mannen minder schade rijden. Integendeel, mannen rijden juist meer schade in de winter dan vrouwen (39 tegenover 28 procent).

Driekwart neemt winterse maatregelen
Veel automobilisten doen hun best om zonder schade de winter door te komen. Ruim driekwart neemt gepaste maatregelen. Een greep uit de meest genomen maatregelen:

  • Het aanschaffen van een winterpakket met onder meer krabbers, antivries, eten, drinken, zaklamp, deken en lidmaatschap wegenwachtservice (41 procent)
  • Winterbanden (37 procent)
  • Wintercheck bij de garage (27 procent)
  • Slipcursus (13 procent)
  • Zelf een wintercheck doen (4 procent)

Deze maatregelen hebben resultaat. Uit cijfers van ANWB Autoverzekering blijkt dat het aantal schades weliswaar gelijk is gebleven, maar dat het schadebedrag sinds 2011 wel flink is gedaald met 17 procent. ANWB adviseert om bij slecht weer goed voorbereid de weg op te gaan: maak de auto sneeuwvrij zodat het zicht goed is, pas het rijgedrag onderweg aan op de omstandigheden en houd voldoende afstand.
Meer achtergronden bij het onderzoek en tips om schade te voorkomen zijn hier terug te lezen: www.anwb.nl/winterschade

* Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 1.000 respondenten, december 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *