«

»

dec 30

Nederland kiest massaal voor besparen of voor vrije zorgkeuze

Haarlem, 30 december 2014 – Traditioneel is de periode na kerst en voor oud en nieuw hét moment om over te stappen; door de premiestijging en de vele nieuwe producten in zorgverzekeringsland hebben Nederlanders nog langer dan voorheen met ‘de overstap’ gewacht. Maar de ‘switch’ is nu massaal losgebarsten. Een opvallende tweedeling laat zich zien in de keuze die men maakt; er wordt gekozen voor óf een goedkope polis óf voor vrije artsenkeuze. Jongeren gaan daarbij hoofdzakelijk voor de budgetpolis en met name 50-plussers hebben een voorkeur voor de restitutiepolis. Het aantal afgesloten budgetverzekeringen bij onafhankelijke vergelijkingssite hoyhoy.nl heeft een vlucht genomen: 28% dit jaar tegen 3,5% vorig jaar. Met 46,5% kiest bijna de helft van Nederland voor een restitutiepolis met vrije artsenkeuze, wat meer dan 16,6% is dan in 2013.

De trend: budget of restitutie
De enorme groei van het aantal afgesloten budgetverzekeringen is deels te verklaren vanuit het grotere aanbod van dit type polis − vorig jaar boden slecht drie verzekeraars dit type aan, nu is het een gangbare polis bij alle verzekeraars − en de bijbehorende lagere premie. Opvallend is dat de keuze voor zorgverzekering dit jaar een tweedeling laat zien tussen jong en oud; jongeren tot twintig jaar gaan voor een voordelige budgetpolis en 50-plussers geven de voorkeur aan vrije artsenkeuze. De top 5 meest afgesloten polissen bij hoyhoy.nl bestaat dan ook voornamelijk uit budget- en restitutiepolissen.

Geen aanvullende verzekering, geen verhoogd eigen risico
Er is nog een trend waar te nemen in de roerige zorgverzekeringsmarkt. Met 32% bespaart bijna een derde van Nederland op de maandelijkse premie door alleen een basisverzekering en geen aanvullende verzekering af te sluiten. Dit is meer dan een verdubbeling van de 14% die vorig jaar deze keuze maakte. Het eigen risico verhogen is iets dat we dit jaar juist weer minder doen. Vorig jaar gebruikte 26,7% deze methode om de premiekosten te drukken, dit jaar is dat 19%. Veranderen van zorgverzekeraar kan nog tot 1 januari 2015; de oude verzekering wordt dan ‘automatisch’ opgezegd. De volgende mogelijkheid om een nieuwe polis te kiezen is pas weer eind 2015.

Nederland switcht eindelijk
Erik Hordijk, directeur van hoyhoy.nl: “Vorig jaar zagen we al dat meer dan de helft van de overstappers dit de laatste twee weken van het jaar doen, maar nu is het nog extremer. Ik vind het een goede zaak dat Nederland eindelijk massaal switcht. Er valt veel te besparen. Het is geen wonder dat er veel voor de budgetverzekering wordt gekozen. Het is immers het goedkoopste product waarbij men accepteert dat er door zorgverzekeraars voor geplande zorg selectief wordt ingekocht. En als je je daarvan bewust bent en weet wat de consequenties zijn, dan ben je dus goed verzekerd tegen een lagere premie. De vergoeding van de basisverzekering is tenslotte bij elke verzekeraar hetzelfde. De tweedeling die is ontstaan tussen deze voordelige optie en de duurdere vrije zorgkeuze is opvallend; jongeren willen voordeel, 50-plussers willen zekerheid.”

Bron:hoyhoy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *